Wim van Rijk - Hazerswoude-Dorp (NL) Superfond kampioen, Z.L.U. vluchten van C.C. Leiden & Omstreken, Afd. 5 Zuid-Holland 2009 (2024)

Als aanvang moet uw reporter eerst even vermelden dat we het in dit verhaal hebben over een kampioen die zelf artikelen over de duivensport schrijft. Speciaal is, dat bovengenoemde Wim als duivensport reporter bericht over het verloop van de Nederlandse ZLU –vluchten in België, Engeland en uiteraard ook in ons eigen land.

Dit doet hij op de site van ’Toppigeons’ FC. ’De Glazen Stad’, de Belgische site van ’Pipa’ en voor de Engelse site ’Racing-Pigeon-Post’. Deze artikelen worden tevens in de ’Fondkrant’ gepubliceerd. Recent ook over Amerikaanse tophokken en door zijn reportages daar, heeft hij veel Amerikaans vrienden aan over gehouden, zie de links op zijn site.Wim van Rijk - Hazerswoude-Dorp (NL) Superfond kampioen, Z.L.U. vluchten van C.C. Leiden & Omstreken, Afd. 5 Zuid-Holland 2009 (1)
Omdat Wim van Rijk in 2009 met zijn eigen duiven mooie prestaties leverde, hebben we voor ’n keer de rollen omgedraaid. Dit betekent dat het nu een collega–verslagman is die over hém en zijn kleppers één en ander op papier zal moeten zetten.
Een niet alledaagse maar wel interessant karweitje dus.

Z.L.U. –ochtendlossingen
Dat is de grote passie van de in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp wonende Wim van Rijk. Hij is een liefhebber die sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn hart aan het Grote Fondspel heeft verpand. Oorzaak was de toen behaalde 1e en 4e prijs vanuit Barcelona in C.C. Leiden. Vanaf die tijd zijn het alleen maar de Grote -Fondmeetings waarvoor Wim warm loopt. Het gaat in dit geval over de Z.L.U. -vluchten (ochtendlossingen). Zeven stuks in 2009 + St. Vincent tellen voor het Nationaal kampioenschap. Alleen aan deze specifieke vluchten wordt door Wim deelgenomen. Ooit is hij als negenjarig jochie met het houden van kroppers in ons duivenwereldje verzeild geraakt. Hij woonde toen in Voorburg, de plaats waarin hij zijn jeugdjaren heeft doorgebracht.
Toen Wim als jongeman zijn vrouw leerde kennen is het stel, nadat zij waren getrouwd, in Hazerswoude-dorp gaan wonen. Zij zijn daar de gelukkige ouders van een zoon en dochter. Als kapper verdiende Wim voor zijn gezin de kost met het runnen van een dames en herenkapsalon. Dit was ook de plaats waar Wim, met bijnaam ‘De Kapper’ met de wedstrijdsport voor postduiven is begonnen. Inmiddels is onze te beschrijven duivenliefhebber 65 jaar en om die reden heeft hij onlangs de kapperszaak aan dochter –lief overgedaan. Dit betekent tevens dat pa nu hij gepensioneerd is, zich veel meer dan vroeger, met zijn grote passie kan bezighouden. Vooraf dient nog te worden vermeld dat Wim vanwege privé omstandigheden 5 jaar lang niet met duiven heeft gespeeld. In 2006 is de draad echter opnieuw opgepakt en sindsdien wordt er weer met volle teugen van het Grote Fondspel genoten.

Uitslagen 2009 (Z.L.U.-vluchten)
Vlucht, datum, samenspel, prijs. Afdeling 5. a.d., prijs.
Pau 20/06 C.C.Leiden 7, 8,10 west 223 d. 26, 27, 34.
Bordeaux 29/06 ,, 2, 4, 26, 30. ,, 1673 d. 5, 18.
Barcelona 03/07 ,, 9, 47. ,, 761 d. 32.
Marseille 20/07 ,, 6. ,, 350 d. 31.
Narbonne 26/07 ,, 9, 17, 21, 31. ,, 464 d. 9, 17, 21, 31.
Perpignan 01/08 ,, 8, 27, 30, 39. ,, 691 d. 66,154, 164.

Het duivenbestand.
Wim van Rijk beschikte in het afgelopen vliegseizoen over 28 doffers (waarvan 20, 2 jarige) die op weduwschap werden gespeeld. Samen met neef Max van Rijk uit Zevenhuizen bezit men 20 kweekkoppels, die niet thuis in Hazerswoude zitten maar elders zijn ondergebracht.
Jaarlijks worden er plus/minus 50 late jonkies gekweekt. In hun geboortejaar wordt de jeugd niet afgericht. Pas als jaarling gebeurt dit via het gewone vluchtprogramma.
Het is vooral het bekende van Wanroy –ras waar Wim grote bewondering voor heeft. Eerst Jan Lynders, nu Hans Knetsch, Katwijk en de Barcelona specialist, Willem van der Velden (ook Knetsch) waren de hofleveranciers hiervan.
Tevens, dit vanwege het te nauwe inteeltgevaar, hebben Wim en neef Max bij gerenommeerde overnachtfond -liefhebbers passend kruisingsmateriaal op de kop weten te tikken. Het gaat dan over duiven die hoofdzakelijk van het Aarden en Florizoone –ras afstammen. Bijvoorbeeld het v.d. Wegen –soort van Flip en Leo Hoogervorst uit Ter Aar is hierin vertegenwoordigd. Onder andere uit lijn van de 1e nationaal Perpignan en 3e nationaal Barcelona. De ‘Flip duivin’ is de moeder van de 1e Nat. Barcelona, Roger Florizoone.
Van Piet en Henk de Weerd uit Breda kwam een duivin die het bloed van de befaamde ’Oude Kruk’ voert.
Daarbij heeft men duiven van de Gebr. Brugemann, Assendelft en Gerard Schellekens uit Riel. Van laatstgenoemden haalden ze een bloedverwant van de ’Radar’ die de 1e nationaal Pau op zijn conto heeft. Een rechtstreekse zoon van deze Pau –winnaar bezat J. de Wijs & zn. uit Den Hoorn. Ook van hem wisten de mannen er verschillenden in hun bezit te krijgen.
Tot slot zijn er als versterking twee jaar geleden nog een twaalftal eieren van Piet de Vogel uit Nieuwe Tonge richting Hazerswoude verhuisd. Op dit moment wordt er geexpirimiteerd met duiven van Peet Solleveld (Florizoone), Fons van Ophuizen (Florizoone) en Luc van Coppenolle (Florizoone) x de duiven van Hans Knetsch.
Duidelijk is dus dat Wim en Max van Rijk, als aparte spelers, Max speelt in Zevenhuizen voor zich zelf, voor het op peil houden van hun vliegbestand te samen over uitstekend kweekmateriaal beschikken.
Over het algemeen hebben de duiven van Wim van Rijk een donker tot Zwart Bronze verenpak. In de hand voelen ze zijdezacht aan, bezitten rijk gekleurde ogen en zijn middelmatig van grote. De ervaring heeft geleerd dat ze pas als driejarige zijn volgroeid. Men zal in de eerste levensjaren er dus geduldig mee moeten omgaan. Pas daarna zijn mijn fondkleppers in de kracht van hun leven, wat zich vertaald in een groot uithoudingsvermogen. Als de voorzichtigheid in de beginjaren in acht wordt genomen zal je er later vrijwel zeker de vruchten van plukken, zegt Wim met overtuiging.
De duiven van de ’Grote Fond’-liefhebber uit Hazerswoude zitten prima gehuisvest. Bijvoorbeeld de 28 weduwnaars beschikken over een afdeling die 5.5 x 2 meter groot is. Jonge duiven mogen hun dagen slijten in een verblijf van 3.5 x 2 meter. De dubbelwandige, geïsoleerde onderkomens staan met het voorfront op het oosten gericht. De verluchting is prima in orde, mede op advies van Leo Hoogervorst en een speciale stralingsplaat, aangesloten op een hygrometer, zorgt voor de juiste droogte op het hok. Temperatuur verschillen komen dan ook bijna niet voor, aan alles is gedacht.

Kampioenschappen 2009
1e Superfond onaangewezen Z.L.U.van C.C. Leiden & Omstreken Afd.5 Z-H.
8e Superfond aangewezen Z.L.U. van C.C.Leiden & Omstreken Afd. 5 Z-H.
1e Superfond Duifkampioen Z.L.U. van C.C.Leiden & Omstreken Afd. 5 Z-H.
1e Asduif Grote Fond Z.L.U. F.C. ’De Glazenstad’ Zuid-Holland
2e Asduif Grote Fond Z.L.U. Afdeling 5 Zuid-Holland
2e Asduif Grote Fond Z.L.U. Noord en Zuid-Holland
2008 en 2009: 1e Asduif C.C. Leiden & Omstreken Afd. 5 Zuid-Holland

Vaandeldragers.
’Hidde’
We zullen, om het niet te lang te maken, een drietal duiven op wiens prestaties Wim met trots kan terugkijken, wat uitgebreider voor het voetlicht brengen. Om te beginnen is de NL06-1889950 er hier één van. Genoemde ’950’ die met de bijnaam ’Hidde’ door het leven gaat bezit een mooi zacht blauwkras verenpak. ’Hidde’ is een zoon van de doffer NL05-1417428 en is door Wim van Rijk zelf gekweekt. Van afstamming voert hij hoofdzakelijk het van Wanroy –bloed.
Voor het moederschap is de NL05-1416458 verantwoordelijk. Dit duivinnetje stamt uit het bekende Schellekens –ras.
Zondermeer is de fraaie zege vanuit Narbonne in de C.C. Leiden & Omstreken 2008 één van ’Hidde’ zijn mooiste wapenfeiten.

Wim van Rijk - Hazerswoude-Dorp (NL) Superfond kampioen, Z.L.U. vluchten van C.C. Leiden & Omstreken, Afd. 5 Zuid-Holland 2009 (2)
’Ronald’
Nummer twee van deze rubriek is een inmiddels driejarige zwartkras weduwnaar met ringnummer NL06-1089936 (de Wijs/Schellekens) die ’Ronald’ wordt genoemd. Hij is een kleinzoon van de iets terug in dit verhaal reeds beschreven ’Radar’. 1e Nat. Pau.
’Ronald’ z’n moeder is de Wanroy duivin NL04-2073999. Zij kreeg van Wim na haar geboorte de mooie bijnaam ’Soraya’. Bovendien bleek deze imponerende dame een kweekster van formaat, zo liet de baas ons weten.
Haar zoon ’Ronald’ was in 2008 o.a. goed voor de 1e Asduif Fondtitel, Z.L.U. –vluchten van de C.C. Leiden & Omstreken. De palmares van hem kan men bij de betreffende foto bekijken.Wim van Rijk - Hazerswoude-Dorp (NL) Superfond kampioen, Z.L.U. vluchten van C.C. Leiden & Omstreken, Afd. 5 Zuid-Holland 2009 (3)

’Willem’
Tot slot was de absolute ster van Wim van Rijk in 2009 de mooie blauwkras weduwnaar NL07-1838475. Een fantastische prijsvechter die de toepasselijke bijnaam ’Willem’ draagt. Wim heeft hem namelijk als jonkie, samen met zijn nestmaatje, van de succesvolle Barcelona-Specialist – Willem v.d. Velden uit Boskoop gekregen.
De ’Willem’ is van vaderskant gekweekt uit de doffer NL98-1329118 (P. & H. de Weerd) via L.v.Zuiden, Alphen a/d Rijn). Dit is een kleinzoon van de beroemde Barcelona -winnaar NL83-865526 alias de ’Sherpa Tensing’ in 1987 bij v. Noordenne.
Moeder van de ’475’ ofwel ‘Willem’ is de duivin NL01-0127547 (C. de Heijde/de Weerd) o.a. 1e Nat. Asduif Perpignan en 1e Dax.
De indrukwekkende prestatielijst van ’Willem’ in 2009 staat bij zijn foto vermeld.

Wim van Rijk - Hazerswoude-Dorp (NL) Superfond kampioen, Z.L.U. vluchten van C.C. Leiden & Omstreken, Afd. 5 Zuid-Holland 2009 (4)

Serieuze verzorging
Aan de dagindeling betreffende de naloop van de duiven wordt door Wim strak de hand gehouden. Begin april is het voor de aanstaande wedstrijdvliegers koppeltijd. Na circa een week op eieren worden de paartjes opnieuw gescheiden en is er voor de doffers een periode van het weduwnaar zijn aangebroken. Zij worden dan ook, zoals dat heet, wedstrijdklaar
gemaakt. Twee keer brengt Wim ze voor africhting (12 en 25 km.) zelf weg. De éérste maal gezamenlijk en daarna krijgen de fondvliegers apart, dus één voor één, de vrijheid. Ook de late jongen (Jaarlingen) Na deze voorbereiding wordt de gehele vliegploeg bij de plaatselijk P.V. ’De Reisduif’ -waar Wim lid is - voor een 280 km. –vlucht ingekorfd. Vooraf tonen van de duivinnen is niet van toepassing. Bij thuiskomst van de vlucht mogen de dames de gehele verdere dag manlief gezelschap houden. Overigens zitten de weduwduivinnen tijdens het vliegseizoen in een ren. Slechts één keer per week krijgen zij van daaruit de gelegenheid om zich een poosje in het luchtruim te vermaken. Dit uiteraard in tegenstelling tot hun apart levende kerels, die moeten zowel ’s morgens als ’s avonds gedegen trainen. Zomer of winter, weer of geen weer, de fondmannen gaan, soms tot donker toe, dagelijks los. Kortom de duiven die het voor Wim moeten maken, leiden in dit verband dus een spartaans leven.
Opmerkelijk is dat er bijna geen jaarlingen verloren gaan met deze harde methode, maar in de winter vliegen deze late jongen de hele dag uit, weer of geen weer en ook met mist. Ze leven wel als ‘Paters’ in het jongen hok en worden van hieruit ingekorft.
Voeren van de kleppers gebeurt met een kwaliteitsmengeling (altijd volle bak) van het merk Mariman en Beyers. Dit aangevuld met de gebruikelijke bijproducten zoals: snoepzaad, grit, etc. Daarbij doet Wim twee keer per week VIOR van BIFF (een zuur product uit België) in het drinkwater en er is al 4 jaar geen geel geconstateerd. Trouwens er zijn hier ook in 4 jaar geen enkel medicijn aan de vliegduiven gegeven.(buiten de verplichte entingen).
We praten hier over de vliegduiven, bij de kwekers is het anders, hier komen duiven bij, uit een ander milieu en dan moet er wel eens gekuurd worden. Wel worden er natuur producten van BIFF en Brockamp aan alle duiven verstrekt, welke dan toch iets gaan mankeren, gaan er direct uit. Op dit punt is de selectie keihard.
Het klinkt gek, maar een uitbraak van Coli, natte neuzen, natte oogjes, ik heb het hier nog nooit meegemaakt, terwijl het in de vereniging een plaag is.
Op medisch gebied is dokter Hans v.d. Sluis de specialist die van tijd tot tijd een mest en keelonderzoek verricht.

Tenslotte,
Is het zondermeer duidelijk dat Wim naast zijn ambitieuze reporterswerk over duivensport, hij ook van de hobby zelf als beoefenaar enorm geniet. Vooral omdat, zo vertelt dit verhaal, hij aan de Grote Fonddiscipline zijn hart heeft verpand. Dat daarbij serieus wordt getracht om met de béste mee te kunnen, is uiteraard een gezond streven. Van tijd tot tijd met de duiven succesvol zijn, stimuleert elke liefhebber. Ongetwijfeld is dit ook bij Wim ‘De Kapper’ van toepassing. In de winter maanden wordt alles uitgepluist, stambomen, uitslagen enz. en hier geniet hij ontzettend van, kweken van goede duiven staat altijd voorop.
Dit betekent dat het door Wim van Rijk reeds eerder behaalde sportieve succes vrijwel zeker in de toekomst een mooi vervolg gaat krijgen. Let maar op!

Wim van Rijk - Hazerswoude-Dorp (NL) Superfond kampioen, Z.L.U. vluchten van C.C. Leiden & Omstreken, Afd. 5 Zuid-Holland 2009 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6057

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.