Overwater A. & P. "Topper van uitzonderlijke klasse komt weer boven in 2004" (2024)

Overwater A. & P. "Topper van uitzonderlijke klasse komt weer boven in 2004" (1)
Bordeaux 8854: 9-90
St-Vincent 6385: 63-82
Dax 5782: 72-86

Strijen
De Nederlandse fondman A.P. Overwater was me al langer opgevallen. Zo behaalde hij in 2003 nog 1ste Asduif nationaal en internationaal Mistral Gold Cup maar ook vele topprijzen op de zwaarste vluchten. Het fondseizoen was nog maar net begonnen of ik zag zijn naam weeral op teletekst verschijnen. Tegen 8854 duiven op Bordeaux met middaglossing won hij 9de. Toen had ik besloten om deze liefhebber in de winter eens te bezoeken. Ik reed naar Nederland. Antwerpen- Breda voorbij en dan de grote mooie brug over de Schelde. Nu is het niet ver meer. Ik ben op een van de ‘eilanden’ in de provincie Zuid-Holland, de Hoekse Waard. Enige tijd later draai ik het erf van de familie Overwater op. Ik ben onder de indruk. Paarden en duiven, een prachtige combinatie. Op het einde van de dag bracht ik een schat aan informatie mee; daarbij was ik zeer onder de indruk van het duivenbestand.

Veezicht
Voor ons Belgen is de naam A.P. ongewoon. Wij gebruiken niet dergelijke afkortingen en daarom wou ik natuurlijk eerst weten waar deze initialen vandaan komen. Wel, A.P. (je spreekt het uit als Apee) staat voor Arie Pieter. In 1959 zag Arie Pieter het levenslicht in Strijen. Al vanaf het begin begon iedereen hem AP te noemen en zo is het dan gebleven. Al bijna even vlug kwam hij in contact met de duivensport, via een aanvlieger. En deze aanvlieger bleek jaren later de aanzet geweest te zijn van een adembenemende duivensportcarrière. Net als bij zo velen van ons werden eerst de kortere vluchten gespeeld en dit met redelijk succes. Hier kwam een einde aan daar hij met zijn Ria voor een jaar naar Amerika vertrok. Bij terugkomst maakt hij al vrijsnel weer een intrede in de sport waar hij heden ten dagen nog in verblijft. En hoe? A.P. en Ria hebben hun zinnen gezet in een onbewoonbaar verklaarde boerderij. Het betreft een boerenstee ergens uit de jaren 1800, met de mooie naam “Veezicht”. Na in het huwelijk getreden te zijn, moest er de eerste jaren flink gebuffeld worden aan hun huidige onderkomen. Mede door deze investering stond de duivensport op een zeer laag pitje. Buiten dat hij het al druk had besloot hij ook nog eens om een eigen bedrijfje op te zetten. Het werd een bedrijf in het fokken van dikbillen. Maar daar het steeds moeilijker werd om in deze bedrijfstak een fatsoenlijke boterham te verdienen werden de koeien van de hand gedaan en veranderde hij zijn bedrijfstak richting een onderkomen voor paarden. Zo zijn zowel A.P. als Ria nu de eigenaren van een goed lopend pension voor paarden. Buiten hun pension bezitten ze ook enkele eigen paarden waarop weer les wordt gegeven aan paardrijdliefhebster(s). Dus vandaar ook de drukte bij mijn aankomst op de werf van de Overwatertjes.

Overwater A. & P. "Topper van uitzonderlijke klasse komt weer boven in 2004" (2)
De duiven
A.P. kwam dus doormiddel van een aanvlieger in de sport terecht. En mede door zo’n toedoen kwam hij ook onverwachts op het fondpad terecht. In het jaar 1988 werd er namelijk een duifje opgevangen van de man die heel fondminnend Europa aan zijn voeten had in die tijd namelijk Peter van de Eijnden uit het Brabantse Deurne. Gezien de kwaliteit van de opgevangen duif en het spel van de Brabander was het niet verwonderlijk dat er de nodige duiven uit het Brabantse richting het Zuid – Hollandse Strijen verhuisden. Zo is de absolute stamduif van AP een rechtstreekse van P vd Eijnden. Het is de ‘NL010/88’, ingeteelt naar de beroemde ‘55’. De ‘010’ is vader van 14 kinderen bij eerste 100 nationaal. Maar buiten van de Eijnden waren ook vader en zoon Batenburg op de Z.L.U. vluchten in deze tijd niet te houden. Regelmatig deden Bas en Hugo velen de kouderillingen over het lijf lopen door hun voortreffelijke uitslagen op de zware drachten. Dit was dan ook de reden voor A.P. om ook hier de nodige duiven te bekomen. En met deze eerste duiven zijn we direct aangekomen bij de stamduiven (daar later meer over) van dit mirakelhok uit Strijen.
Ieder begin is moeilijk, dit weten we met zijn allen, maar A.P. ging ongemerkt van start met duiven die nu, heden ten dagen zijn naam tussen de allersterkste hebben gebracht van Europa. Het eerste succes werd gebracht door een duifje wat later uitgroeide tot zijn stamduivin namelijk de ‘Perpignan NL88-1814196.

Op de laatste Z.L.U. vlucht van het jaar 1990 speelde ze vanuit Perpignan een mooie 21e Nationaal. Dat het geen toevalstreffer bleek te zijn bewees dit duifje om het jaar daarop een 7e Internationaal vanuit Pau te veroveren. En ook hier bleek maar weer dat de goede uit de goede komen want zo kwam zij rechtstreeks uit het stamkoppel van Batenburg namelijk de “Bonte Kweker” x de “Lourdes duivin”. Ondanks dat er de nodige belangstelling voor was werd ze, na goed overleg met Ria niet van de hand gedaan en ontpopte ze tot een waar kweekfenomeen. Nu, jaren later vinden we haar terug in de nodige topduiven op de hokken alhier en ondertussen ook op de nodige hokken elders in binnen- als het buitenland. Haar beste nakweek bleek “De 074” te zijn. Deze “074” is nu het fiere stammoedertje geworden in levende lijve van de Overwater collectie. Dit wonder met vleugels vloog zelf vijfmaal bij de eerste honderd (9e, 65e, 88e, 89e en een 95e) maar werd ook moeder van de ondertussen legendarische “Pietje Pau” met een 84e, 93e en een 99e Nationaal vanuit Pau. De vader van deze ‘Pietje Pau’ is de basisduif ‘010’. Maar ook A.P. wist dat als je goede duiven uit een ingeteelde stam zou gaan kruisen de kans op succes nog groter zou zijn. En zo geschiede.

Overwater A. & P. "Topper van uitzonderlijke klasse komt weer boven in 2004" (3)
De huidige basis duiven.
Buiten de eerder vernoemde basisduiven zoals de van de Eijndens (De 010) Deze doffer is ondertussen al vader van een heel elftal winnaars bij de eerste honderd Nationaal. Kinderen vlogen een 21e-22e-36e-53e-56-79e-84e-93e-97e-99e Nationaal op de Z.L.U. vluchten. (Ingeteeld naar wellicht de beste Aardenduif aller tijden, namelijk de fameuze “131” van Jan de Weert)
En de Batenburgjes zoals “De 074” en “De Dure 050/92” (vader en grootvader van onder andere 3e St. Vincent 2003, 5e Bordeaux, 8e Montauban, 38e St. Vincent, 47e Bordeaux, 63e Pau en 76e Bordeaux enz. enz.) werd als vierde basisduif “De Muller Kweker” toegevoegd.(vader van o.a. 11e, 24e, 28e, 29e, 30e Nationaal enz. enz.) Zoals al omschreven werden de van de Eijndens en de Batenburg duiven rechtsreeks van deze hokken bekomen. Maar “De Muller Kweker” kwam op hier op het hok door toedoen van huisvriend Henny Schaap uit het Brabantse Dongen. (voorheen Barendrecht) A.P. wilde namelijk wel eens iets hebben van de man uit Wilhelminadorp en zo geschiede het dat Henny Schaap op een dag bij A.P. op de stoep stond met enkele Muller duiven. A.P’s oog was direct gevallen op deze prachtige donkerkras witpendoffer. Deze nieuweling ontpopte zich in no-time eveneens tot een waar kweekwonder en binnen diverse jaren vlogen diverse kinderen meerdere malen bij de eerste honderd Nationaal. Zijn dochter ‘Fast Leny 085/99’ won o.a. 28ste nat. Bergerac 12.870d, 124ste nat. Marseille 8730d, 128ste nat. Mont de Marsan 3902, 137ste nat. Montauban 5711d, 233ste nat. Bordeaux 8525d en 275ste nat. Bergerac 9354d. Deze vierduiven kunnen we nu reeds bestempelen als de huidige basisduiven van dit mirakelhok uit Strijen. Dit viertal heeft zo de laatste jaren al vele duiven en dit op eigenhok als op diverse andere hokken ter wereld gezet die bij de eerste honderd Nationaal speelden. Niets is eigenlijk makkelijker om duiven te bestempelen met de titel van superkweker of basisduif. Maat wat ik aan nakomelingen van deze duiven aan prestaties te zien kreeg kunnen we dit viertal inderdaad bestempelen als superkwekers. Deze duiven, net als de nodige andere van de Eijndens en Batenburgen werden onderling gekruist en gaven A.P. het gekende succes.

Nationaal en Internationaal Asduif Mistral Gold Cup 2003.
Een vijfde basisduif is ontstaan. Geloof me, hier zal je nog van horen.
Als je liefde totaal is gericht naar de zwaarste categorie binnen onze sport ben je natuurlijk bijzonder trots als een van je duiven uitgeroepen wordt tot Asduif Internationaal. Met een 19e van Barcelona en een 9e Nationaal vanuit Perpignan en ook beide keren vroeg in het Internationale spel werd “De 710” uitgeroepen tot Asduif Nationaal en Internationaal van de Mistral Gold Cup 2003. Buiten deze prestaties heeft de “710” een schitterende lijst aan prestaties op zijn conto staan. Toen de “710” van Perpignan arriveerde was ondergetekende zelf ook aanwezig en beleefde een van zijn mooiste duivendagen.

Prestaties NL 97 – 1500710.
9e Perpignan Nationaal Z.L.U. 5.890 duiven
19e Barcelona Nationaal Z.L.U. (semi) 3.915 duiven
29e Dax Int. Nationaal Z.L.U. 5.617 duiven
165e Bordeaux Nationaal Z.L.U. 3.746 duiven
249e Bordeaux Nationaal Sector 2 10.033 duiven
331e St. Vincent Nationaal Sector 2 7.377 duiven
804e Bordeaux Nationaal Z.L.U. 4.748 duiven
1008e Marseille Nationaal Z.L.U. 6.699 duiven
1385e Bergerac Nationaal Sector 2 11.953 duiven

Nestduiven
Altijd werd er hier zowel met nestduiven als met weduwnaars gespeeld. Maar dat A.P. gezien mag worden als een zeer druk baasje werd er besloten om vanaf 2002 alles en alleen maar op nest te spelen. Gezien zijn ervaring met uitgeteste systemen is hij tot een heel nieuw systeem gekomen. Werd jaren geleden zowel het weduwschapspel als het verduisteren geïntroduceerd in de sport, zo heeft nu, na enkele jaren van uittesten het nieuwe systeem van het spelen met nestduiven zijn intrede gedaan in de sport, namelijk het spel met nestduiven “Ala Overwater”.
In 2005 zullen opnieuw met een twintigtal weduwnaars gevlogen worden.

Topduiven 2004
NL02/1615365 De Sven
9de nationaal Bordeaux 8854 duiven in 2004
De vader van deze doffer is ‘NL500/01’. Hij werd gekweekt uit ‘NL334/95’ ( ofwel ‘De Super As’ die won o.a. 168ste nat. Perpignan, 216de nat. St-Vincent, 231ste nat. Dax, 273ste nat. Dax en 321ste nat. Marseille; hij kwam uit kruising Batenburg x P vd Eijnden) X ‘NL360/96’ (39ste nat. Bordeaux, 51ste nat. Barcelona uit lijn C vd Velden x J Ouwerkerk). De moeder van ‘De Sven’ is ‘NL801/00’ uit duiver Gebr. Scheele x stammoeder 074.

NL02/1615417 De Nachtbraker - 72ste nat. Pau 2004
161ste nat. Dax 2004
Deze duiver werd gekweekt uit de stamduif ‘De Ouwe Muller 158/90’ x ‘NL849/98’ uit twee duiven van A. Saarloos en Zn.

NL01/1866513 Donkere 513
82ste nat St-Vincent 2004
206de nat. Mont de Marsan
Ook deze duif komt uit basisduif ‘De Oude Muller 158/90’ x ‘NL723/97’ uit lijnen Batenburg, stammoeder en P vd Eijnden.

NL00/1954725 Zoon 22 nat. PAU
178ste nat. Barcelona 2004 - 153ste nat. Montauban - 408ste nat. Bordeaux - 730ste nat. Bordeaux - 1310de nat. Marseille
Zijn vader is ‘NL797/92’ (010 stamvader x 196/88 stammoeder) en hij won o.a. 22ste nat. Pau. Zijn moeder is ‘NL847/93’ , gekocht op totale verkoop van Jac van Dijk te Steenbergen.
NL00/1954802 Cortine
415de Bordeaux 8152d
103de Montauban 6781d
3de nat St-Vincent 2003
63ste nat. St-Vincent 2004
Een topduivin uit ‘NL703/92’( uit broer ‘074’ x dochter 3de nat. Perpignan) X dochter basisduif ‘De Dure 050/92’ x ‘Schone Kweekster’ van Ad Pegels uit Numansdorp.

Beschrijving “Systeem Overwater”.
Sinds enkele jaren worden de nestduiven hier op de volgende manier verzorgd waar u, als trouwe lezer, misschien ook wel iets aan heb. Persoonlijk ben ik en dit ook na het verschijnen van de video band van de Koerier en dit tevens ook uit het buitenland diverse malen benaderd over het wel en wee van dit systeem. Daarom dan ook dat ik probeer dit systeem zo goed als mogelijk uit te doeken te doen. De koppels worden zo rond half maart gekoppeld. Als ze dan eenmaal op jongen zitten worden deze, na geringd te zijn en de temperatuur het toe laat met schotel en al in het midden van het hok op de roostervloer geplaatst. De tabakstelen worden verwijderd en hiervoor in de plaats komen er kranten in de schotel. Dit puur om geen nieuw nest te kunnen gaan maken. Tevens worden de broedbakken half gezet op de zogezegde weduwnaars stand. Het blijkt dat de jongen heel erg goed gevoerd worden op deze manier. De duiven blijken op deze manier heel erg verliefd te worden volgens A.P. Ze kroelen zeer veel, maar nesten kunnen ze niet meer maken. Dit systeem heeft tevens het grote voordeel dat er gemakkelijk ingespeeld kan worden. Als de jongen goed zijn en naar het hok der junioren verhuizen blijven de ouder paren gewoon bij elkaar. A.P. laat de duiven zowel in de ochtend als avonduren een uur verplicht trainen.(Wat wel belangrijk is in deze is dat ze na deze training direct het hok in moeten en ze niet mogen slenteren op het hok. Zou dit wel het geval zijn dan kan u raden wat er verder gaat gebeuren en de drang om te nestelen wordt dan weer helemaal in gang gezet). Op deze manier kunnen ze zoals u zal begrijpen ruimschoots ingespeeld worden. De drang naar een nestje verdwijnt zo echt volgens mijn gesprekspartner. Als dan eenmaal de vluchten naderen waarop ze echt mee moeten krijgen deze koppels een maand voor inkorving gewoon een open bak met schotel en, ja nu komt het, absoluut geen tabakstelen want deze zouden gestolen worden door de buren. A.P. doet dan gewoon een laagje vloerdekkorrel in de schotel. Persoonlijk hoop ik u, dus ook de buitenlanders die bij ondergetekende hebben geïnformeerd zo uitgebreid mogelijk iets te hebben verteld over het nieuwe, “Nestduivenspel Systeem Overwater”.
Een 15 tal kweekkoppels staan in voor de kweek. In totaal worden zo’n 100 jongen gekweekt. De helft hiervan wordt gespeeld op de vluchten voor jongen, de andere helft op de natoer.

Medisch.
Op dit gebied wordt er zeker ook niets aan het toeval over gelaten. De producten worden verkregen van Belgica de Weerd uit Breda. Zo komt de man met de witte jas in de persoon van Jan van Wanrooy hier ook jaarlijks de duiven enten. Verders wordt er hier veel gewerkt met het natuurproduct Bio-Even. Dit is een homeopatisch middel op basis van zuren (waaronder mierenzuur en citroenzuur) en kruidenextracten (waaronder kamille, weegbree, thijm, zonnedauw enz.) Bio-even bewerkstelligt een optimale verzuring in een organisme en daardoor een verhoogde weerstand.
Vooral de zuren zorgen voor het “schonen” van het lichaam: de afvalstoffen worden uit het lichaam afgevoerd. Als de duiven meerdere dagen mand gehad hebben. Is het risico groot dat ze wat oppikken. Bij thuiskomst doet u Bio-even in het drinkwater en ziektes hebben weinig kans. Als het lichaam “schoon” is voelt de duif zich beter, heeft daardoor meer weerstand en zal ook peter presteren.
Dit product is zeker geen medicijn, maar een zuiver homeopatisch middel om de duif gezond te houden. Mochten de duiven iets onder hun leden hebben dan moet er eerst gezorgd worden dat dit in orde komt en dan pas met Bio-Even beginnen. Nu moet u niet denken dat door dit product te geven de duiven harder gaan vliegen. Maar omdat de duiven gezonder zijn en zich dus lekkerder voelen presteren de duiven beter. Het product wordt door AP verdeelt aan België , Nederland, Duitsland en Spanje. Tot de klanten behoren topliefhebbers als C. vande Velden, gebr. Hagens, Wal Zoontjes…

Uitslagen2004
Middaglossingen:
Bordeaux 8854p: 9-90…(18/38)
St-Vincent 6385p: 63-82… (11/20)
Bergerac 12.125p: 84… (7/22)
St-Vincent 5909p: 83…(3/10)
Montauban (los 10.00) 8346p: 15… (19/39)
Ochtendlossingen:
Pau 3571p: 161 (2/5)
Barcelona 7875p: 178…(9/20)
Dax 5782p: 72-86 (10/15)

Overwater A. & P. "Topper van uitzonderlijke klasse komt weer boven in 2004" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6065

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.