Wil je de kunst van conceptuele fotografie begrijpen en hoe je je werk kunt omzetten van een afbeelding naar een meesterwerk? Hier is een gids voor conceptuele fotografie met technieken, handige tips en voorbeelden.
Conceptuele kunstfotografie is misschien wel een van de meest onbegrepen en ondergewaardeerde vormen van fotografie. Het is een genre dat vooruitdenken en planning vereist - misschien genoeg om toevallige shoot-from-the-hip shutterbugs misschien uit te stellen. Maar als je eenmaal in het creatieve proces bent beland, biedt het een groot aantal artistieke uitlaatkleppen die elke compositie in elk genre kunnen verbeteren.
De basis voor conceptuele foto's is een fundament - een bouwsteen - van wat fotografie tot een vorm van fotografie maakt beeldende kunst. Het begrijpen van deze kunstvorm is een uitstekende eerste stap in de overgang van je werk van momentopname naar meesterwerk.
Wat is conceptuele fotografie?
Conceptuele kunstfotografie begint met een concept - iets wat de fotograaf wil uitbeelden met visuele beelden. Verder zijn er geen grenzen. Maar als je diep in het onderwerp duikt, wordt het duidelijk dat deze eenvoudige basis conceptuele fotografie-ideeën heel anders maakt dan andere fotografievormen.
Beeldende kunstfotografie wordt vaak verward met conceptuele kunstwerken. Ideeën voor conceptuele fotografie zijn zeker één type kunstfotografie. Met andere woorden, alle conceptuele foto's zijn beeldende kunstfoto's, maar niet alle beeldende kunstwerken zijn conceptueel.
Het is het beste om een voorbeeld te overwegen. Een veelvoorkomend onderwerp in de beeldende kunst is het stillevenportret van een schaal met fruit op een tafel. Het is een hoofdbestanddeel van de kunstles en fotografieschool - het leert je vorm, vorm, belichting, compositie, techniek en een hele reeks andere vaardigheden. Maar is het conceptueel? Als het alleen een schaal met fruit is, vakkundig en mooi vastgelegd, waarschijnlijk niet.
Maar wat als de fotograaf, in plaats van te beginnen met het idee om een stilleven in een fruitschaal vast te leggen, zou beginnen met een meer fundamenteel concept. Laten we zeggen dat ze eenzaamheid willen vastleggen. Dus nu naderen ze een fruitschaal, opgestapeld met appels, bananen en sinaasappels. Aan de zijkant zit een eenzame citroen. Ze componeren het shot, waardoor die arme, eenzame citroen nu de ster van de show is.
Wat is het verschil? Beide zijn kunstfoto's. Maar de eenzame en droevige citroen is conceptueel - er zit een diepere stemming, gevoel en idee achter het hele werk.
Creatieve conceptuele fotografie kent geen grenzen. Het is leuk om erin te duiken en nieuwe en unieke manieren te ontdekken om concepten te communiceren die iedereen kent. U kunt elk productie- of postproductieproces gebruiken.
Je afbeeldingen kunnen realistisch of surrealistisch, fantasierijk of alledaags, griezelig of geruststellend zijn.
Net als bij kunstfotografie zijn er veel subgenres van conceptuele foto's. Conceptuele portretfotografie is een fascinerend onderwerp. Hier oefent u, in plaats van uw onderwerp vast te leggen zoals het is, volledige controle over de compositie om uw idee over te brengen. Veel conceptuele werken gebruiken modellen in het frame, soms alleen lichaamsdelen, soms in fantasiekostuums, en soms verwerkt en vervaagd tot vergetelheid.
Lees deze artikelen over fotografie
- Portretfotografie - 16 toptips om geweldige portretten te maken
- Fine Art Photography begrijpen en hoe het te doen?
- Top 20+ fotografieportfoliowebsites ter inspiratie
- 15 soorten fotografie die u moet kennen
- Aesthetische afbeeldingen - 10 tips van experts
- Compositie in fotografie - 12 geweldige technieken en tips
- De ultieme gids voor freelance fotografie
Hoe conceptuele fotografie te doen
Als er één regel is voor conceptuele kunstfotografie, dan is het om een foto te maken zoals een schilder het maken van een schilderij zou benaderen. Je bent er niet op uit om kiekjes te maken. Hoewel elke fotograaf de tijd zou moeten nemen om een foto samen te stellen en deze goed te kadreren, gaat een conceptuele fotograaf veel verder dan dat. Hier zijn 12 geweldige technieken en tips voor fotografiecompositie opvallende foto's te maken.
In plaats daarvan ga je op pad met je concept in gedachten. U kunt gaan zitten en uw ideeën op papier schetsen. Misschien heb je een brainstormsessie en som je alle manieren op waarop je je concept kunt communiceren. Op dit moment weet u niet eens welke objecten of onderwerpen op uw foto zullen staan, u kent alleen het idee dat u wilt communiceren. U kunt dagen, weken of maanden in deze fase doorbrengen. Het lijkt misschien niet veel op fotografie, maar het is kunst op het meest fundamentele niveau: creativiteit. Als je de basisvaardigheden op het gebied van fotografie wilt verbeteren, inzicht in deze ontwerpprincipes kan een grote hulp zijn bij uw werk.
Hier zijn 5 toptips voor het maken van unieke conceptuele foto's
Elke fotograaf heeft een iets ander proces om dit te maken soort fotografie. Als er echter één kwaliteit is die deze afbeeldingen onderscheidt van de meeste andere, dan is het dat ze planning, engineering en conceptualisering vereisen.
- Besteed de tijd aan brainstormen en plannen
- Definieer het concept of de boodschap
- Begin met het maken van de afbeeldingen
- Stap terug en verfijn de afbeelding
- Gebruik postproductie om te experimenteren met conceptuele fotografie
Tip 1 - Besteed de tijd aan brainstormen en plannen
Net als de meeste andere beeldende kunstfoto's, vereist creatieve conceptuele fotografie met voorbedachten rade. Brainstormen, moodboarden en storyboarden zijn veelvoorkomende hulpmiddelen die mensen gebruiken om dit te doen, maar het proces is uniek voor elke fotograaf. Lees ons artikel met 15 geweldige tips voor het maken van geweldige moodboards.
Waar denk je hier precies aan? Nou, er is geen goed antwoord behalve "alles" te zeggen. Brainstorm over uw totaalconcept - schrijf alles op wat in u opkomt. Verfijn het, verfijn het en filter het naar precies wat u probeert over te brengen aan uw publiek. Hier zijn 12 tips om geweldige content te schrijven voor uw website.
Als je daar een beetje over hebt nagedacht, leun dan achterover en denk na over de 'hoe-vragen'. Hoe ga je het delen met de kijker? Hoe zullen de elementen in het frame jouw verhaal vertellen?
Dan kun je tot de kern van de zaak komen door na te denken over stemmingen, esthetiek en processen die je zou willen gebruiken. Begin rond te kijken voor inspiratie van je tijdgenoten - wie doet nog meer soortgelijke dingen, en hoe kun je jezelf onderscheiden? Wat vind je leuk en wat haat je? Of, nog belangrijker, wat wil je gebruiken in je compositie?
Tip 2 - Definieer het concept of de boodschap
Nu heb je alle ingrediënten, maar je moet de dingen nog verfijnen. Beeldend kunstenaars destilleren hun proces bijvoorbeeld vaak in een korte visieverklaring of vergelijkbaar document. Het creëren van dit soort werk vereist een duidelijk plan, en het document zal u helpen bij uw taak te blijven.
Denk eraan, benader dit soort fotografie alsof je een schilder bent. Het is goed en wel om te zeggen dat je een concept nodig hebt om je foto op te baseren, maar de waarheid zit dieper. Het betekent dat je je imago van de grond af opbouwt op de manier waarop je het visualiseert. En dat is eigenlijk een beetje moeilijker dan het werk van schilder, omdat je de locatie, modellen, kostuums, rekwisieten en al het andere moet vinden.
Het niveau van formaliteit hier is geheel aan jou. Het beste wat u kunt doen, is een notitieboekje samenstellen om uw gedachten te verzamelen en ze voor later te bewaren. Je doel is om te beginnen met een breed scala aan onderwerpen en ideeën en dat vervolgens uit te werken tot een definitief concept.
Tip 3 - Begin met het maken van de afbeeldingen
Hier zijn slechts enkele van de elementen en hulpmiddelen waarmee u misschien wilt experimenteren. Er zijn geen grenzen, dus denk buiten de gebaande paden en bedenk nieuwe manieren om te zeggen wat er gezegd moet worden.
- Symbolen en rekwisieten
- Dubbele belichtingen
- Speel met kleuren, monotonen en zwart-wit
- Gebruik schaduwen in je werk
- Forceer perspectieven
- Gebruik rauwe emoties
- Spiegels en reflecties
- Combineer andere vormen van kunst en fotografie
- Gebruik licht schilderen en andere creatieve technieken
Tip 4 - Stap terug en verfijn de afbeelding
Als je eenmaal een goede set afbeeldingen hebt om uit te putten, kun je ze nu eens goed bekijken en nadenken over hoe je project vordert.
Dit is geen slecht moment om vrienden, familie of collega's erbij te halen. Geef ze geen voorproefje of een elevator pitch, maar laat je werk gewoon zien aan vertrouwde mensen. Vind degenen die u waarschijnlijk hun eerlijke feedback zullen geven.
Wat is hun conclusie van je beste foto's tot nu toe? Is het zoals bedoeld of totaal anders? Als het anders is, hoe voel je je dan? Hun opvattingen en reacties kunnen een geheel nieuw element in het project openen dat je nog niet eerder hebt gezien.
Tip 5 - Gebruik postproductie om te experimenteren met conceptuele fotografie
Hier zijn slechts enkele nabewerkingstechnieken die u zou kunnen gebruiken voor creatieve effecten in uw afbeeldingen.
- Filmkorrel effecten
- Dubbele belichtingen
- Samengestelde beelden
- Trotseer de natuurwetten (dwz drijvende modellen of onderwerpen, water dat bergopwaarts stroomt, enz.)
Als je eenmaal een verzameling conceptuele foto's hebt, begin er dan aan te werkenhet bouwen van een portfoliowebsite. Zorg ervoor dat de portfoliowebsitebouwer die u kiest de flexibiliteit, functies en het gebruiksgemak biedt die u nodig hebt om een professionele portfoliowebsite samen te stellen zonder enige codeerkennis. Pixpa is een platform voor het bouwen van portfoliowebsites dat wordt vertrouwd door creatieve professionals over de hele wereld. Bekijk een aantal adembenemende voorbeelden van portfoliowebsites.
Hier zijn 29 uitstekende fotografieportfolio-websites gebouwd Pixpa, om inspiratie en ideeën op te doen. Deze fotografen hebben daar uitstekend gebruik van gemaakt Pixpa, een eenvoudig te gebruiken websitebouwer om hun foto's te laten zien. U kunt inspiratie putten uit deze creatieve professionals en hun portfolio's bestuderen om een beter idee te krijgen van hoe u uw repertoire van werk wilt laten zien.
Klaar om uw professionele website mee te maken Pixpa?
Probeer gratis uit
Hier zijn 8 conceptuele fotografen die u moet kennen
Een van de beste manieren om conceptuele fotografie te leren - wat het is, wat het kan zijn en hoe je het kunt doen - is door de masteropleiding te volgen. Kunst ontstaat nooit in een vacuüm, dus bekijk deze geweldige artiesten en laat je inspireren door hun grenzeloze creativiteit.
Brooke Schaduw
Shaden is een zelfportretfotograaf wiens werk zich richt op het naast elkaar plaatsen van licht en duisternis in ons allemaal. Haar favoriete thema's zijn dood en wedergeboorte en schoonheid en verval. In haar foto's wordt ze de personages uit dromen - creaties van haar vruchtbare verbeelding. Ze studeerde film aan de universiteit en haar grootste passie is verhalen vertellen.
Kyle Thompson
Thompson is een andere zelfportretkunstenaar wiens onderwerpen vaak verlaten huizen of lege bossen zijn. Zijn werken zijn gepubliceerd in HuffPost, Rangefinder, National Geographic, Format Magazine en Esquire.
Man straal
Ray was een Amerikaanse multimediakunstenaar die tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Parijs woonde. Hij leverde een bijdrage aan de dada- en surrealistische bewegingen. Ray gebruikte een techniek die bekend staat als het fotogram. De fotograaf plaatst objecten op fotopapier en stelt ze bloot aan licht. Deze foto's, gemaakt zonder camera, noemde hij 'rayographs'.
john baldessari
Baldessari was geboren in Californië en gaf les aan de UCLA en het California Institute of the Arts in Valencia. Hij produceerde meer dan 300 solotentoonstellingen en won talloze prijzen. Zijn werk laat zich het best omschrijven als fotografie met een flinke dosis mixed media. Afbeeldingen zijn zwaar bewerkt en vaak bijgesneden en vervormd, waarbij essentiële details zijn verwijderd of vervangen.
Annette Lemieux
Lemieux werd geboren in Norfolk, Virginia, en werd in de jaren tachtig populair bij beeldtheoretische kunstenaars als David Salle, Cindy Sherman en Jack Goldstein. Haar beelden zijn introspectief en minimalistisch. Haar werken maken deel uit van de permanente collecties van vele grote kunstmusea over de hele wereld, waaronder het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Guggenheim Museum.
Cindy Sherman
Sherman is een Amerikaanse hedendaagse kunstenaar geboren in 1954. Ze studeerde om schilder te worden, maar voelde zich al vroeg aangetrokken tot fotografie. Ze zei dat het haar bevrijdde om al haar creatieve inspanningen in het concept te steken in plaats van in het creëren van de kunst. Net als anderen is ze in de eerste plaats een zelfportretkunstenaar. Ze gebruikt bizarre kostuums en make-up om haar concepten over te brengen, waarvan vele draaien om feminisme en de aard van representatie. Ze verlegt grenzen en creëert gesprekken. Haar baanbrekende fotocollectie was getiteld 'Untitled Film Stills'. Zoals ze sindsdien heeft gedaan, is ze een fotograaf, model, kapper, visagist, stylist en garderobe voor al haar foto's.
Thomas Ruf
De Duitse fotograaf Ruff werd geboren in 1958 en specialiseerde zich in landschapsfotografie en interieurfotografie. Zijn huidige werken zijn zwaar bewerkt en digitaal gemanipuleerd. Meestal haalt hij zijn beelden uit andere bronnen en verwerkt ze om zijn concept over te brengen. Ruff heeft veel geëxposeerd, onder meer in The Met en het Guggenheim.
Thomas Vraag
Demand begon als een sculptuur en begon zijn creaties te fotograferen. Uiteindelijk werd het uiteindelijke fotografische beeld het ultieme doel voor Demand. Hij begint de meeste projecten met een beeld uit de media en herschept dit in een sculptuur van karton en gekleurd papier. Het resultaat is verontrustend - iets dat echt is, maar tegelijkertijd beslist niet echt is.
Laat uw creativiteit de vrije loop met conceptuele fotografie
Conceptuele fotografie is niet voor iedereen weggelegd, maar het is een fascinerend genre van kunstvorm dat het bestuderen waard is. Elementen kunnen op veel verschillende gebieden worden toegepast, ongeacht wat voor soort fotografie je graag maakt. Dus zelfs als het niet je levenslange passie is, kan de tijd nemen om met conceptuele ideeën te spelen je een betere en meer impactvolle fotograaf maken. U moet de belangrijkste principes voor het maken van esthetische foto's.
Conceptuele kunstfotografie Veelgestelde vragen
Wat is een andere naam voor conceptuele fotografie?
Veel mensen gebruiken de term fine art fotografie bij het beschrijven van een conceptuele foto. Conceptuele werken zijn van nature beeldende kunst, maar niet alle beeldende kunstfotografie is conceptueel. Conceptuele foto's beginnen als een idee, een gevoel of een concept. Als je eenmaal hebt besloten wat je wilt communiceren, begin je met het beantwoorden van vragen zoals wat er in het kader komt te staan, of hoe het onderwerp eruit zal zien. Om deze reden omschrijven veel mensen conceptuele werken als geënsceneerde foto's.
Wat zijn de basisstappen die moeten worden gevolgd bij conceptuele fotografie?
Conceptuele kunstfotografie begint altijd met het plannen van een concept of idee dat u via uw werk wilt communiceren. Hoe je dat doet, is helemaal aan jou. Veel artiesten onderzoeken en brainstormen over manieren om te zeggen wat ze willen zeggen, en ze kunnen veel verschillende onderwerpen doornemen voordat ze bij het juiste onderwerp terechtkomen. Er zijn veel keuzes te maken, en elke fotograaf zal andere keuzes maken - van belichting, locatie en compositie tot het basisidee van wat er wel en niet in de lijst zit.
Conceptuele foto's zijn een vorm van kunstfotografie met een sterke intentie - elk element van de compositie moet worden gecontroleerd om de boodschap van de fotograaf beter over te brengen.